Laminat Parke
Laminat Parke
Laminat parke ler, masif parke nin uzun süre dayanıklı kalması ve kolay montaj gibi özelliklerine sahiptir. Laminat parke ler antre, hol, mutfak, yaşam mekanları, sahne zeminleri, işyerleri, fuar alanları ve hatta banyo gibi ıslak zeminlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Masif parke ler evcil hayvanların çamurlu ayaklarından, üzerine dökülen sıvıdan ve kumdan etkilenirken, laminat parke ler trafiği yoğun mekanlarda bile kullanılabilme ayrıcalığına sahiptir. Laminat parke ; melamin esaslı dekoratif kağıt, alüminyum oksitli örtü tabakası, rutubete dayanıklı taşıyıcı öz (HDF, liflevha ve bunların tutkalla yapıştırılmış türevleri) ve özün alt tarafına yapıştırılmış gerilmeleri dengeleyecek bir balans tabakasından oluşmaktadır Lamba ve zıvana parke nin öz kısmında yer almaktadır.
Laminat parke nin iki tipi mevcuttur; direkt basınçlı laminat parke (DPL) ve yüksek basınlı laminat parke (HPL). Bunlar arasındaki fark tabakaların özel bağlanma biçiminden kaynaklanmaktadır. Direk basınçlı laminat pake temelde bir basamaklı bir işlemdir. Tüm tabakalar basınç ve sıcaklık uygulanarak melamin reçinesinin eritilmesi ile direkt olarak öze preslenir. Buna mukabil yüksek basınlı laminat parke de, iki basamaklı presleme işlemi uygulanır. Önce kraft kağıt tipindeki yapraklar dekor kağıdı ile birlikte tutkallanıp preslenir. Daha sonra elde edilen tabaka ile öz kısmı basınç altında preslenir.
Laminat parke lerin her iki tipinin de yüzeyi çok yoğun olduğu için; çizilme, çarpma, güneş ışığı solması ve hatta sigara yanmalarına karşı oldukça dayanıklıdır.
Laminat parke ler mevcut zemin üzerine lamba zıvana ile birbirine bağlanan bir döşeme sistemi ile uygulanır. Kontrplak, boton zemin, vinil döşeme, masif parke ve diğer düz sert yüzeylerin üzerine polietilen şilte katmanı ile yüzer sistem olarak uygulanır.
Her bir laminat parke imalatçısının kendine özgü montaj prosedürü mevcuttur. Ancak birbirleri arasında az da olsa kabul ettikleri birkaç ortak nokta bulunmaktadır. Bunlar; parke lerin tamamının zemine temas edebilmesi için zeminin düzgün olmasının gerekliliği, zeminin düzgünlüğünün kontrol edilmesinde metrede 0.3 mm lik mastar yüksekliğinin esas alınması, parke nin kanar duvara temas etmemesi veya çok yakın olmaması gibi noktalardır
Laminat parke lerin en büyük avantajlarından biri yüzeylerinin rutubet tutmamalarıdır. Ancak parke nin öz kısmına rutubet ulaşması durumunda zararlar oluşabilmektedir.
Yüzeye dökülen sıvının öze ulaşma riski daima vardır. Laminat parke ler masif parke ler gibi birkaç yılda bir zımparalama ve yeniden vernikleme gerektirmez. Rutin temizleme işlemleri mümkün olduğu kadar az nemli bir bez ile veya vakum sistemi ile gerçekleştirilmelidir.
Laminat parke lerin tamir işlemleri masif parke den çok daha kolaydır. Ancak tamir işlemleri konusunda bilgili ve tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır.
Laminat parke lerin üzerinde aşırı derecede yürünmesi, ayakkabı altındaki kum ve çakıl parçaların bulunması parke yüzeyinin aşınmasına ve renk tonu farklılığına sebep olur. Parke yüzeylerinde temizlik işlemi esnasında çizilmelere sebebiyet vermemek için saf sirke veya ılık su ile ıslatılarak sıkılmış bir bez kullanılmalı, nemli bez temizliğini kuru bez takip etmelidir. Kuru bezi yere bırakıp üzerine diz veya elle baskı yapılmamalı bunu yerine iplik veya bez parçalarından yapılmış ve sırığa bağlanmış toz bezi kullanılmalıdır.
Kesinlikle deterjan kullanılmamalıdır. Kullanılması durumunda geride artık madde bıraktıklarından dolayı daha sonraki temizliklerde yüzeyin aşınmasına sebep olmaktadırlar.
Yapışkan lekeler kuru havlu veya kuru bezle silinmelidir. Gerekirse asetonlu bez ile de silinebilir.
Dış kapının önüne tozları ve kum parçalarını toplayarak içeri girmesini önlemek için paspas yerleştirilmelidir. İçeri girilen ayakkabıların altında çivi ve benzeri çizici malzemelerin olmamasına özen gösterilmelidir.
Ağır mobilya ayaklarının altı sürtünmeyi azaltacak malzeme ile kaplanmalıdır.
Oda içerisinde ağır malzemelerin taşınmasında dikkatli olunmalıdır.
Asla wax, yağ veya vernik kullanılmamalıdır. Zımparalama işlemi yapılmamalıdır.
Çivi verniklerini, sigara yanıklarını, katran ve boyaları temizlemek için aseton kullanılmalıdır.
Kumaş kaplı mobilyalarda görünmeyen alt kısımlarda kumaş mobilyaya zımba veya metallerle tutturulmuş olabilir. Bu durumda zımba veya metal bağlantılar zeminde çizilmelere sebebiyet verebilir.
Laminat parke döşenen odalar özellikle pencerelerde çift cam söz konusu olduğunda uzun süreli kapalı bırakılmamalıdır.
Tatil dönemlerinde oda içerisindeki bitki saksılarına fazla su bırakıp gidilmemelidir.
Bitki saksılarına gerektiğinden fazla su dökülerek suyun saksı altlığından taşması önlenmelidir.
Kalorifer peteklerinden ve kış aylarında camlardan sızan sulara dikkat edilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
Laminat parke lerin altında kullanılan polietilen şilte ve benzeri malzemelerin gerektiğinden fazla kalın kullanılması aşırı esnemelere yol açabilmektedir.
Neden Laminat Parke ?
-Ağaç çeşitlerinin giderek azalması.
-Ahşap malzemenin üç boyutlu çalışma özelliği.
-Ahşap malzemenin bakım zorlugu.
-Ahşap malzemede gıderek artan maliyet faktörü tüm tüketicilerin ahşap kökenli türev malzemelere yönelmesine ve uzun vadede bu malzemelerin beğenilmesine yol açmıştır.
Laminat malzeme üç grupta incelenir ;
1. HPL yüksek basınç laminati
2. CPL sürekli basınç laminati
3. DPL direkt preslenen laminatlar
HPL grubuna giren laminat parke nin yüzeyi termoset esaslidir.Bu özellik termoset reçineden kaynaklanır. Termoset esaslı reçinelerin temel özelliği ısı ve basınçtan sonra oluşan yüzeyin daha sonra sıcaklıkla bozulamıyor olmasıdır.Laminat parke de tüm filmler termoset esaslı reçine ile emprenye edilir.
Laminat parke nin temel yapısı ;
1. Overlay : Selulozik esaslı ıçınde aluminyum oksit parçaları konulmuş film tabakadır.Aluminyum oksit parçaları aşınma çizilme ısıya karşı mukavemeti sağlayan temel unsur olup laminat parke yi benzer türevlerden ayıran en önemli özelliktir.
2. Desen kağıdı :Sonsuz renk ve desende özellikle kaliteli odun hammaddesinden üretilebilen ileri teknoloji ile print edilen kağıt film tabakasıdır.
3. HDF Yüksek yoğunlukta kanserojen madde içermeyen (E1) ve suya dayanıklı lif levha. ISO ve DIN normlarına göre kanserojen madde ihtiva etmemelidir.
4. Balans kagıdı Stabilizasyonu sağlayan selulozik kağıt film tabaka. Montaji temizliği ve bakımı son derece kolay olan laminat parke ler renk ve doku çeşitliliği bakımından da her tür zevk ve tasarıma uygundur.Darbelere sıvı temizlik maddelerine aşınmaya çizilmeye güneş ısınlarına ve sigara ateşine tam bir dayanıklılık gösteren laminat yer döşemeleri evlerin haricinde trafiği yoğun olan banka otel alışveriş merkezleri ve tüm işyerleri için son derece uygundur.
Laminat Parke yi seçerken dikkat edilmesi gerekenler
1. Kullanmayı düsündügünüz ortamın trafik yoğunluguna uygun dirençte olmalı.
2. Avrupa ülkelerinde aynı kalitede ve aynı ad ile satılan bir malzeme olmalı.Bir malın avrupa ülkesinde üretilmiş olması o malın avrupa ülkelerinde satılıyor ve kullanılıyor anlamına gelmez.
3. Üzerinde daha önceden kullanılan aldatmaca yapabilen devir sayıları değil yeni normlara göre(altta) sağlamlik derecesi belirtilmelidir.(bir adam bir işyeri gibi)
Kontlar İcin
Yoğun Konutlar
Ofis, Büro
Mağaza, Otel ..
Okul Hastane ..
4. 1 m3 te kac Kg. HDF kullanıldıgı belirtilmeli.Bu malzmenin yoğunluğu hakkında bilgi verir.Malzemenin kalınlıgı değil yoğunluğu önemlidir.
5. Üzerindeki 10 yıl garanti gibi yazılara aldanmamalı satıcının verdiği güvene dikkat edilmelidir. Bazı malzemelerin üzerinde 10 yıl garanti yazar fakat belirli bir sabit oda sıcaklığında paketleri açılmadan saklanması durumunda geçerlidir.Yani düpedüz aldatmacadir.
Laminat Parke ve Lamine Parke nin Farkları Nelerdir ?
Öncelikle lamine nin ve laminat ın yapısal özelliklerini anlatarak başlayalım. Laminat “Sıkılaştırılmış talaş üzerine reçine emdirilmiş kağıt baskıdır.” Dünyada parke olarak değil parke alt başlığında kullanılan güzel görünüşlü bir kaplama malzemesidir.
1.Resimde de görüldüğü gibi;
· Üst katman(cila tabakası)
· Kâğıt tabaka
· HDF tabakası
· Denge kâğıdı ...
HDF dediğimiz kısım kimyasallar la karıştırılıp yüksek basınç ve ısı altında preslenmiş odun talaşı dır. İşte laminat budur. Bunun yanında güzel görüntüsü, sertliği ve fiyatı laminat ı son derece cazip hale getirmektedir. Eskiyen veya aşınan bölümlerinin yeniden cilalamak gibi bir özelliği yoktur.
Ayrıca üretici firmalar tarafından 5 ila 20 yıl arası garantilerle satılmaktadır. Ancak paketlerden çıkan garanti şartlarını iyice okumanızda yarar vardır.